Med «Drager over Kabul» har Morten Hesseldahl høstet både lovord fra dansk presse og nominasjon til Glassnøkkelen som beste nordiske kriminalroman. Og allerede i bokens innledningsavsnitt vekkes mistanken om at dette ikke er noen ordinær krim. Språket er billedsterkt og fortettet, og avsnittet etterlater en dunkel og spørrende stemning. Dette inntrykket bekreftes romanen igjennom.
Hesseldahl setter ikke bare høyaktuelle temaer som islamisme, ekstremisme og terrorisme på dagsordenen, men han går også i dybden og undersøker årsakene, sammenhengene og bakgrunnen. I tillegg går han i dybden i de menneskelige aspektene.
Vi møter den unge kunstneren Mathias, som på en ferietur forelsker seg i mystiske Alice. Alice på sin side viser seg å være viklet inn i store problemer, og når hun forsvinner, vil Mathias gjøre alt for å finne ut hva som har skjedd. Det han finner er en muslimsk eksmann og en kidnappet datter, og varselet om Danmark som terrormål i forbindelse med et statsbesök fra den afghanske presidenten.
Vi møter også barndomsvennene Nazir og Mahmoud. Etter mange år på hver sin kant, ender de begge opp som tjenere av religionen. Likevel står de på hver sin side av den.
”Drager over Kabul” er ikke en kriminalroman av den typen som slukes på et par timer. Den har heller ikke høyt tempo, og som leser preges man mer av en slags kontinuerlig ettertanke enn av sitrende spenning. Likevel holdes interessen oppe hele veien. Vi følger tiden frem til den afghanske presidentens Danmarksbesøk gjennom de forskjellige akøtrenes religiøse, filosofiske og ideologiske rammeverk. Og like mye som vi observerer hva som skjer, observerer vi hvorfor det skjer, og hvor tilfeldig det er på hvilken side av konflikten man havner.
Noe av det mest tankevekkende er den knallharde sannheten som presenteres - om at det bak de religiøse og ideologiske frihetskjemperne befinner seg storkapitalister, som vet å utnytte dem for det de er verdt. Pa denne måten forsvinner kanskje hele meningen bak drømmen om det perfekte samfunn, og dette viser Hesseldahl oss, overraskende nok med kriminalromanen som virkemiddel.
Men ja da, ”Drager over Kabul” er både en velskrevet og fengende krim, det skal den ha. Den er bare så mye mer i tillegg.
tenker høyt.
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar