tenker høyt.

onsdag 8. april 2009

Krim i påska?

Jeg har lest "Mørketall" av Arne Dahl.

Allerede i tittelen, «Mørketall», antydes den dystre stemningen i denne boken, som er nærmere den psykologiske thrilleren enn den tradisjonelle kriminalromanen. En 14 år gammel jente forsvinner under mystiske omstendigheter på klassetur i de nordsvenske skoger. Stockholmspolitiets A-gruppe blir satt på saken, og det viser seg at denne jenta skjuler mer enn 14-åringer flest. Omtrent samtidig blir en mann funnet sittende på en benk, med strupen skåret tvers over.

Begge sakene viser seg å ha et mørkt bakteppe, og det dreier seg om pornografi og bestialsk seksualitet. Etterforskerne i A-gruppen blir utfordret på flere måter, ikke bare som polititjenestemenn, men også som mennesker. De kommer i kontakt med en hemmeligholdt orden som ser på seksualiteten som den bærende livskraften, og som skiller mellom den lyse og den mørke kraften. Og jo lengre de dukker ned i saken, jo farligere blir det.

Det som er mest tiltalende med denne romanen, er måten forfatteren fletter tabubelagte, men likevel høyaktuelle psykologiske spørsmål inn i historien og karakterene. Det er så godt som umulig å ikke bli berørt av romanens utvikling, for dette er både mørkt, rått og usminket – og samtidig veldig menneskelig gjenkjennelig.

Arne Dahls faste lesere kjenner A-gruppen godt fra før av, siden dette er hans syvende bok om disse etterforskerne. «Mørketall» kan likevel godt leses enkeltstående. Det eneste minuset er at det til tider blir litt vel mange karakterer og synsvinkler og holde styr på, kanskje spesielt når man ikke kjenner personene fra før av.

Dahl, som forøvrig er et psevdonym for den svenske forfatteren og redaktøren Jan Arnald, blir regnet som en av Sveriges fremste kriminalforfattere og har blant annet vunnet «Deutscher Krimi Preis» (2005). Og «Mørketall» lever definitivt opp til forventningene. Det er ikke en kriminalroman der du sitter til siste sekund og holder pusten fordi du lurer på hvem som er den skyldige, men jeg kan love deg at du kommer til å holde pusten likevel.

(publisert i FB søndag 29.mars)

1 kommentar:

Ann Kristin sa...

Hmm.
Får visst lese avisa bedre. Har ikke lagt merke til at du har skrevet bokanmeldelse. :-(
Får skylde på NM, og det faktum at det lå for mange aviser og venta da vi kom hjem....
Påskeklem