tenker høyt.

lørdag 21. mars 2009

Si det som det er.

Noe jeg stadig minnes på (på godt og vondt), er tyskernes måte å si ting rett ut på.
De legger sjelden noe i mellom, og det er slett ikke sånn at de mener noe vondt -
de har bare ikke nordmennenes tilmålte høflighet og frykt for å krenke eller såre.
De sier tingene som de er, uten å pakke dem inn.
Har du svidd rundstykkene, så er det greit å le av det,
er du stygg, så er du ikke pen,
har du krysset gaten der hvor det ikke er fotgjengerfelt, så har du gjort noe feil,
spilte du dårlig, så var det ikke ganske fint,
har du gjort noe du er stolt av, så er det greit å være stolt, uten at du blir sett på som innbilsk av den grunn.
Og ja, til tider blir jeg irritert - neimen om jeg forstår hva jeg skal ta som personlig kritikk og hva som bare er den tyske sjargongen. Likevel har jeg tydeligvis vent meg til dette i større grad enn jeg hadde trodd.
I løpet av drøye to uker i Norge har jeg nemlig flere ganger blitt tatt for å være sur, direkte eller frekk, mens jeg egentlig bare har kommet med en, for meg, helt naturlig kommentar. Hm.

Et litt morsomt eksempel på denne "si det som det er"-mentaliteten, er en nettside som det reklameres for over alt i Tyskland, men som jeg mistenker ville skapt ramaskrik uten like i Norge - rett og slett på grunn av terminologiene som benyttes. Den heter http://www.elitepartner.de/, og er en datingside for den akademiske eliten.
Altså, i Norge forbindes ordet "elite" ofte med "stuck-up", overlegen og motparten til det berømte "folk flest", mens i Tyskland er dette et positivt ladet begrep.
Nettsidens logo er i alle fall som følger:
"ElitePartner - die Adresse für Singles mit Niveau."
(Altså - la oss ikke blande de smarte med de dumme. Eller noe.)

6 kommentarer:

anemarthe sa...

Haha, kult! Død over janteloven!

Unknown sa...

Glad to hear you've been infected. The soon this Norwegian trait dies, the better off everyone will be.

Flemming sa...

Hei! Dette vil jeg gjerne kommentere.
Som solohornist i et symfoniorkester er man definitivt innen det som kalles "eliten".... Derfor måtte jeg bare begynne å spille trekkspill, som vel regnes som bunnskrap i den diskusjonen:).
Det er utrolig digg å oppleve snille bussjåfører som kjører deg gratis. Eller når man går ombord på en båt med trekkspillkasse er det masse nikk og hils. Leve Janteloven så lenge den blir brukt riktig, nemlig til å vise ydmykhet og godhet overfor andre mennesker. Det andre, at den hindrer ens utvikling, er et personlig oppgjør man må ta med seg selv... ikke noe å skylde på. Det er veldig "in" i Skandinavia å skylde på Janteloven hvis man ikke når noe sted.... men se hvilket fantastisk samfunn vi har. Veldig mange har det godt her. Nei til egoisme, JA til jantelov (på den riktige måten)

..... sa...

Morsomt med kommentarer!
Dette var vel i utgangspunktet egentlig ikke ment som et innlegg om janteloven, mer som en kommentar til den tyske, fiffige måten å være direkte på - men det berører den jo likevel..!
Det er sant at vi i Skandinavia har noen av verdens best fungerende samfunn, nettopp på grunn av vår evne til å være "varsom" med hverandre. Men har dette egentlig noe med janteloven å gjøre? Godheten og ydmykheten er det jo mulig å ivareta selv om man er trygg på og har tro på seg selv?

Major Graaskjegg sa...

Tyskerne er ubehøvla og frekke som fy. Etter å ha samarbeidet med dem i to krigssoner, jobbet sammen med en på utveksling hjemme i norge, studert blant dem og ikke minst truffet mange på feriereiser rundt om i verden så er inntryket mitt særs slett. På mandag måtte jeg bare skjelle ut et par som jeg traff i NY. Maken til manglende evne til å vise hensyn til andre skal man leite lenge etter. Men det finnes sikkert uantak :-)

..... sa...

Major Graaskjegg: Ja, du kan så si...:-) Men det er vel en balanse mellom de som faktisk er frekke og de som bare sier ting rett ut, uten å nødvendigvis mene noe vondt. Det er litt morsomt å gå "inn" i en kultur og forsøke å forstå seg på dem som det er helt naturlig for å bare gå rett på sak, og som virkelig ikke hvorfor vi skandinaver skal "pakke" inn alt til en hver tid.